keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Lähes varusteetonta ratsastusta

Viime aikoinan olen ollut aika laiska varustamaan Platiniumia ratsastukseen, joten olenkin sitten ratsastellut ilman satulaa ja jopa ilman suitsia! Onhan se ilman satulaa meno aika rankkaa ja epämukavaa Platiniumin isolla säällä varustetussa selässä, varsinkin ravissa, mutta siihen tottuu. Olemmekin jopa laukanneet ilman satulaa ja nostot menevät jo yllättävän hyvin.

Tänäänkin laitoin Platinalle vain suitset päähän ja kaulanarun kaulaan. Ensiksi teimme hiukan maastakäsittelyä, joka ei olisi Platinan mielestä ollut tänään yhtään kivaa. Se vain mutusteli ruohoa kentän laidalla, mutta lopulta tuli luokseni työskentelemään. Mielestäni on tärkeää, että maastakäsitellessä hevosta ei pakottamalla oteta luokse, vain itsestä tehdään niin kiinnostava, että hevonen haluaa osallistua tekemiseen.
Teimme vain ihan pienen harjoituksen, nimittäin pujottelimme sokkelon lävitse ja kiersimme Eijan ympäri käynnissä. Otimme myös pienen ravipätkän loppuun, joka meni yllättävän hyvin. Kuten jo äsken mainitsinkin; Platina ei ole oikein viime aikoina kiinnostunut maastakäsittelystä, vaan sitä on yksinkertaisesti houkuttanut ruoho liikaa(vaikka sitä on ihan tarpeeksi laitumellakin), joten olen pitänyt harjoitukset lyhyinä. Näin varmistan sen, ettei treeni vahingossakaan lopu siihen, että Platina menee syömään ruohoa. Jos en tekisi näin, oppisi Platina tietysti, että syömällä välttää työt. 

Kun harjoitus oli ohi, laitoin Platinan suitsiin ohjat kiinni ja hyppäsin selkään. Ravailin pari pätkää kentällä, jonka jälkeen laukkasimme keskiympyrällä. Platina nosti laukat todella hienosti, mutta aluksi sen laukka oli todella laiskaa. Hiukan lämmettyään ja minun rentouduttua ruuna kuitenkin nopeutti tahtia ja laukka pyöri mainiosti.


Otin laukkaympyröitä tietenkin molempiin suuntiin ja samalla treenasimme laukannotoa pari kertaa. Minä pystyn nostossa olemaan jo aika rennosti, joka helpottaa huomattavasti Platinankin työtä. Laukattuamme molempiin suuntiin annoin Platinalle pienen tauon ja vaihdoin suitset kaulanaruun. 

Hengähdystauon jälkeen ohjasin Platinan taas ympyrälle, jossa ravasimme rennosti hetken. Nyt Platina jo tiesi tehtävänsä, joten se nosti laukan pelkästä maiskautuksesta ja lantion heilauttamisesta. Sain jo alusta alkaen keskittyä oman kroppani rentouttamiseen, sillä hevosta ei juurikaan tarvinnut ajaa parempaan laukkaan, vaan se meni oikein nätisti ja reippaasti. 


Laukkaaminen pelkällä kaulanarulla nosti kyllä hymyn huulille! Miten hevonen pystyikään toimia kuin ajatuksen voimalla vasta toisella kerralla kun edes menimme kaikkia askellajeja vähillä varusteilla? Olemme jo lähellä ultimaattista tavoitettamme, joka on laukata pellolla pelkällä kaulanarulla! Ihan mahtavaa!

Ihanien laukkojen jälkeen rapsuttelin, kehuin ja annoin namia Platinalle, joka oli totisesti ansainnut palkkansa. Loppukäyntien jälkeen menimme talliin, jossa riisuin Platinalta suitset ja kaulanarun pois ja puin sille päitset. Matkalla laitumelle Platina sai namipussistani vielä hiukan leipää. Laitumelle päästyään Platina meni tervehtimään kavereitaan iloisesti.Sitten oli vuorossa Eijan ratsastus Pilinalla. Hän kokeili ensimmäistä kertaa karvasatulaa ja ilmeisesti pitikin siitä todella paljon. Ravikin onnistui kaksikolta mainiosti! Eijan ratsastuksen jälkeen kello olikin jo kahdeksan, joten lähdin polkemaan pyörällä kotiin!


Kiitos kuvista Eijalle!

Video:2 kommenttia:

 1. Heh, voin samaistua tuohon ilman satulaa ravailuun isosäkäisellä lämppärillä... :D Ravi on iso, mutta laukka taas niin helppo ja pehmeä, niin kuin näyttäis teilläkin olevan!

  Nelistelyä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Ravityöskentelyä ei kyllä ihan ilman mitään kovinkaan paljon mennä ihan senkin takia, ettei selkä tykkää isossa ravissa joustamisesta :P

   Poista