lauantai 3. maaliskuuta 2018

"Lämppärit on ihan hulluja, ei niistä oo mihinkään"
Tänään saavuin tallille noin kello yksi. Kohta Viinun omistajat kurvasivat autollaan pihaan ja Eija ja Hannu tulivat tallille. Kaikki neljä olivat lähdössä ajamaan Viinulla ja Larkolla. Auttelin Eijaa ja Hannua Larkon harjaamisessa ja varustamisessa. Autoin myös hevosten irtilaskussa. Larkko odotti lähtölupaa hienosti, mutta nuoremmalla Viinulla olisi ollut hiukan kiire kaverin perään. 

Kun muut olivat lenkillä, minä kävin kaivamassa lumen alta vielä kaksi puomia kolmen aijemmin esille ottamani seuraksi. Vein kaikki viisi puomia kentälle ja laitoin ne sopiville väleille laukkailua varten. Korotin puomeja hiukan puisten "kavalettipalojen" avulla, hiukan enemmän haastetta tehtävään! Oranssit kartoitkin pääsivät käyttöön, kun vien ne merkitsemään kohtaa, jossa kääntyä puomeille. 

Kohta valjakot jo tulivatkin takaisin tallille. Menin heitä vastaan ottamaan kuvia, jotka eivät tosin onnistuneet kovinkaan hyvin, sillä minulla oli asetukset hiukan hukassa. Kaikkien päästyä talliin autoin taas Larkon harjaamisessa ja loimittamisessa.


Kun Viinu ja Larkko olivat karsinoissaan lepäämässä, menimme juoksuttamaan Onnia kentälle. Birgitta otti Onnista videota ja minä tietysti kuvia. Onni laukkaili letkeästi ympäri kenttää ja lopussa ei olisi halunnut hidastaa laisinkaan. Ruuna selvästi osaa homman ja nauttii siitä!

Onnin jälkeen kentälle pääsi Emma, joka esitti meille nättiä raviaan. Pari kertaa Emma otti hiukan vauhdikkaammatkin lähdöt, mutta kohta vauhti jo hiljeni, sillä fiksu varsa varoi liukkaita kohtia. Vaikka Emma pysähtyi pari kertaa kulmiin, sujui irtojuoksutus todella hyvin!

Myös Muru pääsi juoksemaan kentälle. Tamma näytti alkuun parit kevätjuhlaliikkeet, mutta sen jälkeen se keskittyi laukkaamaan ympäri kenttää. Murukin kiihdytteli vauhtiaan aikalailla, mutta sen ei tarvinnut hidastella, sillä tammalla on hokit kengissä.

Kun muut lähtivät päiväkahville, minä jäin talliin varustamaan Platiniumia. Harjasin sen oikein puhtaaksi ja laitoin sille varusteet kaikessa rauhassa. Ruunan saaminen puhtaaksi oli hiukan vaikea homma, sillä alkuviikon jauhokuvauksista oli jäänyt jauhoa aika paljon sen karvoihin. Lisäksi jauhot eivät millään meinaneet lähteä pois. Lopulta sain kuitenkin hiukan kostean harjan avulla kaikki jauhonmurut lähtemään irti Platinan karvoista. 

Kun olimme molemmat valmiit, lähdimme kentälle. Alkuverryttelyiksi tein käynnissä paljon ympyröitä ja pysähdyksiä, sekä kokeilin pohkeenväistöä. Se ei kovinkaan hyvin sujunut, mutta tämä johtui täysin minusta, sillä en ole kovinkaan hyvä ratsastamaan pohkeenväistöä. Alan jotenkin aina vänkäämään liikettä vastaan täysin huomaamattani, jolloin se ei tietystikään onnistu! Saimme kuitenkin pari hyvää askelta, joka sai riittää.
Ravissa tein samoja juttuja, paitsi jätin pohkeenväistön tietysti pois. Taivuttelin Platinaa ympyrällä ja tein parit pysähdykset ja reippaat liikkeellelähdöt. Annoin ruunan myös taivutella alaspäin ja mennä rennosti.

Ensiksi otin laukkaa ihan rennosti ympäri kentänpuoliskoa. Platina laukkasi suorat todella nätisti ja vaikka se olisi vain halunnut kaahottaa kulmien läpi, ruuna meni pyytäessä kulmatkin ihan nätisti. Huomasin, että oikeaan kierrokseen laukkaaminen oli Platinalle helpompaa ja se nostikin laukan pari kertaa jopa ihan suoralla! Vasempaan kierrokseen Platina laukkasi myös hyvin, mutta pari kertaa se meinasi tippua raville.

Aluksi menimme puomeja ihan ohjista ohjaten, jotta saisin Platinan tekemään hyvät käännökset puomeille. Platina laukkasi puomien yli todella nätisti ja yritti aina parhaansa. Puomien laukkaaminen oli ruunalle aika raskasta, joten ennen puomien laukkaamista kaulanarulla pidimme pienen hengähdystauon. 

Lopulta puomien meneminen onnistui kaulanarullakin. Ruuna kääntyi puomeille kuin itsestään ja tuli niille mukavassa rytmissä pienen kannustuksen saattelemana. Pari kertaa lähdettiin hiukan kaukaa, mutta niistäkin kerroista selvittiin ilman mitään sen kummempaa. Useimmiten sain Platinan kuitenkin laukkaamaan puomeille hyvän etäisyyden. Yhteistyö oli se juttu etäisyyksiä katsoessa, sillä minulla ei mitään askelsilmää ole, joten koitimme ruunan kanssa miettiä sopivaa etäisyyttä yhdessä. Tämä taktiikka toimi aika hyvin.

Aina ei voi voittaa :D Tämä kahden kuvan sarja sai minut sen ensi kertaa nähdessäni(ja vieläkin) nauramaan!


Kun olimme saaneet vielä lopuksi hyvän pätkän tehtyä, siirsin Platina käyntiin ja löysäsin sen mahavyötä. Loppukäynneillä hietin kaulanarunkin pois ja ohjailin Platinaa pelkällä raipalla ja omalla kehollani. Platina toimi tosi hyvin ja pysähtyikin pelkällä äänikäskyllä! 

Tallillekin uskalsin ehkä jopa hiukan uhkarohkeasti ratsastaa ilman kaulanarua, eikä tullut mieleenkään sellaista "mitä jos se nyt lähtee", vain hevoseen oli täysi luotto. Jotkut vielä kehtaa sanoa, ettei lämminverisistä ole mihinkään tai ne on ihan hulluja. Valitettavasti tässä asiassa en voi olla enempää eri mieltä, sillä onhan Platina elävä todiste, joka sotii täysin näitä väitteitä vastaan.
Postauksen lopuksi täytyy vielä sanoa isot kiitokset kaikille tästä päivästä ja erityinen kiitos Eijalle, joka jaksoi ottaa kuvia ja videota!

4 kommenttia:

 1. Olipas tää video kiva lisä tähän postaukseen! Todella hienoja kuvia oot taas ottanu! Nuo ensimmäisetkin ovat mun silmään oikein onnistuneita, vaikka taisitkin sanoa, ettei niissä asetukset sujuneet :D Taas tää oli kyllä kokonaisuudessaankin oikein mahtava postaus! Kuulostaa, että tuolla tallilla on todella kiva talliporukka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun pidit videosta! Hyvä, ettei kuvat olleetkaan niin kamalan näköisiä :D Oli todella hankala kuvata vasten valoa, sillä aurinko oli tosi kirkas keskipäivällä. Talliporukka on ihan huippu, pieni ja tiivis ja kaikki on toistensa ystäviä <3

   Poista
 2. Vautsi, tosi kivoja kuvia ja hieno video! Olispa mullakin mahollisuus kokeilla kaulanarulla menemistä, on niin hauskan kuulosta. Mahtavaa kun syntyy noin suuri luotto hevosen ja ihmisen välille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva kun tykkäsit videosta! Jos joskus tulee mahdollisuus ratsastaa kaulanarua ymmärtävällä hevosella, kannattaa ehdottomasti kokeilla! Pidän siitä jopa enemmän kuin suitsilla menosta :D

   Poista