keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Tapaninpäivänä...

...ohjelmassa oli irtojuoksutusta ja rekiajoa!

Tallille raahauduin vasta kellon lyötyä kaksitoista, sillä selkääni oli iskeneet kamalat kivut, joiden takia aamulla harkitsin jopa sänkyyn jäämistä. Nousin kuitenkin ylos ja otin buranan, joka rupesi onneksi vaikuttamaan jo noin puolen tunnin päästä.Tallilla oli juuri menossa rekiajelutus Murulla. Muru oli jo kiertänyt useamman lenkin verran, mutta silti ahkera tamma jaksoi vetää rekeä korvat hörössä. Minun vuoroni päästä rekeen oli viimeisenä ja ai että, kun oli ihanaa! Tiuku kilkatti Murun askeleiden tahdissa ja reki tuntui leijailevat lumen yllä, niin vaivattomasti se liukui tamman vetämänä.

Lenkin mentyämme Hannu ja Eija purkivat Murulta reen ja valjaat pois ja laittoivat tamman karsinaansa hengähtämään ja mutustelemaan hieman heiniä. Autoin Piaa purkamaan toisen puolen Emman valjastuksesta. Pikkutamma oli päässyt myöskin treeniin, tosin ihan kärryjen edessä.

Kun kärryt oli otettu Emman perästä pois mahtui Platinan karsinaan menemään, joten hain ruunan sisälle. Karsinassa se joi hieman vettä, jonka jälkeen otin hevosen käytävälle harjattavaksi. Platina ei ollut kovinkaan likainen, joten harjaus ei kestänyt kauaa. Kaviotkaan eivät olleet likaiset, eikä hokit löysässä, joten pääsimme lähtemään kentälle yllättävän nopeasti.
Kentällä portin suljettuani päästin Platinan vapaaksi ja annoin sen hetken aikaa kävellä. Kohta kuitenkin heilautin juoksutuspiiskaa ilmassa ja kehotin ruunan nostamaan ravin. Platina ravasi oikein rennosti pari kierrosta, joiden jälkeen alkoi moottori lämmetä ja vauhti kiihtyä. Ruuna laukkasikin aika paljon.

Pari kertaa Platina pysähtyi yhteen kulmista. Kummallakin kerralla olin juuri kuvaamassa, joten ruuna kai ajatteli tilaisuutensa laiskottelemiseen tulleen ja seisahtui nurkkaan. Ajoin sen nurkasta kuitenkin ripeästi pois ja jatkoin juoksutusta hetkisen ilman kamreraa silmilläni.

 "Haista kakka! Mä en juokse, juokse ite!" Juuri kun ajattelin, että olisi aika vaihtaa suuntaa Platina päätti juosta seisomaan metsän päätyyn. Kävelin pari askelta takaviistoon ja kehotin ruunan taas liikkeelle. Pakkohan se oli vielä juoksuttaa yksi kierros, jotta ruuna ei rupeaisi juoksemaan ympyrältä pois useammin. Tämän onnistuneen kierroksen jälkeen pyysin Platinaa hiljentämään ja sen jälkeen vaihtamaan suuntaa.

Platina vaihtoi suunnan ripeästi ja kiihdyttelikin uuteen suuntaan aika paljon. Platina oli toden totta lämmennyt jo, sillä se laukkasi aika kovaa ja heitti välissä aika isojakin pukkeja. Ei ainakaan ole selkä jumissa tämän jälkeen!
Otin taas kuvia, mutta tällä kertaa sain pidettyä Platinan liikkeessä, eikä se karannut ympyrältäkään. Ongelmana oli ehkä enemmän se, että hevonen pienensi ympyrää joissakin kohdissa turhan paljon. Sainkin kehottaa sitä pari kertaa suurentamaan ympyrää, sillä en halua, että ruuna ihan minussa kiinni juoksee.

Kun olin pyörittänyt ruunaa kentällä tarpeeksi, pyysin Platinaa hidastamaan käyntiin. Tovin sainkin rauhoitella hevosta, sillä se olisi vain ravannut ja ravannut. Viimein se sitten hidasti käyntiin ja annoinkin sen kävellä hetken ja tasata hengityksensä.Kun ruuna ei ollut enää hengästynyt, vein sen talliin. Harjasin sen vielä nopeasti käytävällä ja tein porkkanavenytykset. Platina taipui hienosti kummallekin kyljelle, alaspäin ruuna oli hieman jäykempi. Porkkanavenytysten jälkeen sai Platina mennä karsinaan, jonne vein vielä pienen kasan heinää hevosen syötäväksi.

Laittelin tavarat paikalleen ja menin tallinpihalle odottelemaan Larkkoa, joka oli vetämässä rekeä. Kohta Larkko ja kyytiläiset saapuivatkin ja minäkin pääsin kyytiin! Taas oli kyllä niin ihana istuskella reen kyydissä, vaikka siinä istuessa lonkat hieman jäykistyivätkin, mutta pikkuvikoja :D


Kiitos kaikille tästä päivästä! Oli kiva päästä reen kyytiin ja vielä kaksi kertaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti