perjantai 22. joulukuuta 2017

Jouluinen ratsastustreeni


Tänään sain taas pitkästä aikaa ratsastuskuvia, kun Eija tuli ystävällisesti kameran kanssa kentälle. Harmillisesti laatu ei ole kovinkaan hyvä, mutta minkäs teet, kun ratsunasi on tummahko hevonen ja taustana valkoinen lumi. Kontrastin määrä on suuri... Kuten kuvista myös huomaa, olimme liikkeellä joulutunnelmissa!

Aloitin ratsastuksen tietenkin kävelemällä vähän aikaa ihan rennosti pitkällä ohjalla, ennenkuin otin ohjaksia lyhyemmäksi. Alkuraveissa ohjasin Platinan aina kummassakin päädyssä ympyrälle ja koetin pitää hevosen mahdollisimman hyvin allani, enkä päästänyt sitä "kaatumaan" ympyrän sisälle. Tässä on vielä valtavasti työmaata, kuten monessa muussakin asiassa, mutta eiköhän harjoittelemalla ja ajan kanssa asiat ala luonnistumaan.

Eija oli kuvaamassa vain alkuravien ajan, sillä hänen täytyi lähteä tekemään jouluvalmisteluita. Minä annoin Platinan kävellä hetken aikaa, ennenkuin taas keräsin ohjat käsiini ja siirsin ruunan raviin. Ravasimme kenttää ympäri rennosti hakien rauhallisuutta ja taipumista kulmissa. Koetin myös kulmissa siirtää painoani enemmän ulkojalalle, sillä Platina tuppaa kulmissakin "kaatumaan" sisällepäin. Painon ulos siirtäminen auttoi hieman, mutta kyllä tässäkin asiassa on vielä paljon harjoiteltavaa. 

Kun olin ravaillut kumpaankin suuntaan ja olin tyytyväinen siihen, miten rennosti Platina liikkui, annoin ruunan taas kävellä hetken aikaa. Ruunan kävellessä rennosti uraa pitkin minä suunnittelin seuraavaa tehtävää, joka meni näin: laukka nostetaan ensiksi portinpäädyssä, päätyympyrällä. Laukkaa ylläpidetään hetki ja sitten jatketaan ravilla keskiympyrälle, jossa taas laukataan. Keskiympyrältä matka jatkuu taas ravissa metsänpäädyn päätyympyrälle, jolla laukkaaminen jatkuu. Aloitin Platinalle helpommasta suunnasta, eli vasemmasta kierroksesta. Laukka nousi portinpäädyssä hiukan hätäisesti ja oli hiukan liian lyhyttä, joka johtui siitä, etten osannut istua rentona. Kun rentouduin, laukkasi Platina muutaman askeleen todella hyvin, joten siirsin sen raviin ja menimme seuraavalle ympyrälle. 

Keskiympyrällä nosto tapahtui aivan mahtavan hyvin ja laukka jatkui todella kivana. Pääsin rentoutumaan melkein heti noston jälkeen, eikä hevostakaan tarvinnut hirveästi käskeä eteenpäin. Hieman maiskuttelin, jotta vauhti pysyisi, mutta jalkoja pidin mahdollisimman paikallaan ja koetin istua satulassa myötäillen hevosen liikkeitä. 

Koska keskiympyrällä laukka onnistui niin hyvin, en mennyt sitä kauaa, jotta hevonen ei kyllästyisi. Metsänpäädyssä Platina keräsi hieman virtaa ja jouduinkin vaihtamaan raipan ulkokäteeni, jotta ruuna ei koettaisi lähteä ympyrältä toiseen päätyyn, edes vahingossa. Nosto oli ihan ok, hieman kiireinen, mutta tämä johtui varmastikin huonosta ratsastuksestani. Itse laukka meni sitten todella mukavasti, hevonen rentoutui ja pärskähteli mukavasti laukan tahdissa, sekä laski hieman päätään. En laukannut metsänpäädyssäkään kauaa, vain siirsin ruunan ravin kautta käyntiin kierroksen laukkaamisen jälkeen.


Tämä on oikeasti aika kiva kuva. Platina liikku iloisen näköisesti, enkä minäkään ihan tyhmästi istu. Tosin olen juuri keventämässä, mutta nobody is perfect.

Annoin Platinalle hengähdystauon, jotta se saisi tasata hengitystään ja valmistautua vielä toista suuntaa varten. Kävelimmekin ihan mukavan hetken, hieman yli viisi minuuttia.

Käveltyämme siirsin Platinan raviin ja vaihdoin suunnan. Aloitin laukkaamisen taas portinpäädystä, sillä siellä on hyvä ottaa ensimmäiset laukat, sillä portin vetovoimaa ei ole niin paljon, kuin esimerkiksi metsänpäädyssä. Platina nosti laukan pienen kiukuttelun kautta, mutta sen jälkeen meni aika nätisti. Tapani mukaan jätin kaiken kiukuttelun huomiotta ja vain ratsastin eteenpäin normaalisti. Kun teen näin, Platina aina jossain vaiheessa huomaa, että koikkelehtimisesta ei ole mitään hyötyä, joten voi olla vain ihan nätisti.

Laukattuani koko päätyympyrän ympäri siirryin taas raviin ja ratsastin ruunalla keskiympyrälle. Yleensä Platina on ollut keskiympyrällä laukkaa nostaessa aika hätäinen, mutta tälläkertaa se ei hätäillyt yhtään, vain nosti laukan todella nätisti. Laukatessani huomasin, että Platina nojaa aika paljon sisällepäin tähän suuntaan. Koetin tämän takia "tukea" hevosta sisäjalallani ja nojata hieman ulospäin, mutta se ei juurikaan auttanut. Luulen, että tämä sisäänpäin kallistuminen johtuu tasapainon ja voiman puutteesta, joten harjoittelu jatkukoon!

Laukkasimme vielä metsän päädyssä. Platina kiihtyi aika paljon ja laukka oli, noh, sanotaanko vaikka, että matkaavoittavaa. Se ei kuitenkaan yrittänyt kertaakaan luistaa ympyrältä tai mennä liian kovaa, joten olin ruunaan ihan tyytyväinen.Laukkojen jälkeen siirsin ruunan käyntiin ja annoin sen taas tasata hengitystään hyvän tovin. Tauon jälkeen menimme vielä loppuravit löysällä ohjalla. Platina otti pari kertaa luvatta pehmeän laukan, mutta koska laukka oli luvaton, siirsin Platinan tietysti takaisin raviin. Loppuravien jälkeen kävelimme aika pitkät loppukäynnit ja teimme pari pysähdystä.

Olen kyllä todella tyytyväinen tämän päivän treeniin. Eilenkin oli todella hyvä ratsastus! On tuo hevonen vain niin ihana <3

2 kommenttia:

  1. Ihanan talvisia joulukuvia! Teillä vaikuttikin menevän ratsastus oikein hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Kyllä, ratsastus meni oikein mukavasti :D

      Poista