torstai 5. lokakuuta 2017

Ensimmäiset treenit sidepulleilla

Videoiden ystävät! Tämän postauksen lopussa on runsaasti videomateriaalia tämän päivän treeneistä!

Jos on yhtään kiinnittänyt huomiota Platinan varusteisiin, erityisesti suitsiin, tietää, että käytössämme on kukkahackamore. Vaan ei ole enää! Jonkun aivopierun takia kokeilin eilen itse vanhoista nahkaremmeistä tuunailemiani sidepulleja. Aivopierun taustalla saattoi olla johtavan ohjan käyttämisen tarve ja se, että haluan tietää paljonko painetta laitan sinne hevosen turvalle. Hackamoreissa kun on vipuvaikutus, niin paine on paljon isompi kuin mitä siellä kädessä tuntuu kun käyttää sidepulleja.

Menin siis eilen 4.10 ensin kentällä, joka oli aivan kamalassa kunnossa rankkojen sateiden takia. Metsän päädyssä pystyi hieman ravata ympyrällä, mutta muuta ei oikein voinut tehdä varsinkaan kun Platina koetti kokoajan kiertää kaikki lätäköt. 

En jaksanut pitkään kentällä pyöriä ja lähdinkin pian kiertämään rataa. Platina oli hieman jännittynyt radan alkupäässä, mutta rentoutui huomattavasti, kun tulimme metsään. Otimme radalla yhden ravipätkänkin ja Platina ravasi oikein nätisti ja rauhallisesti.

Saavuimme kahlausuomalle, jonka toista penkkaa oli tasoitettu. Platina katsoi epäilevästi vaaleanharmaata savea, mutta turvalla sitä tutkittuaan se totesi maa-aineksen vaarattomaksi ja jatkoi matkaansa veteen. 

Siirrytäänpä sitten pienen pohjustuksen jälkeen tähän päivään! Elikkäs menin kentällä ihan perus treenin, jota olin muuttanut hieman simppelimmäksi, sillä sattuneesta syystä aikaa oli rajallisesti. Menin oikeastaan koko ajan keskiympyrällä, joka oli todella hyödyllistä taipumisharjoitusta Platinalle. Koetetaan saada rautakanki taipumaan ja lavat edes jotenkuten hallintaan. 

Olin laittanut keskihalkaisijalle neljä puomia, joita korotin hieman irti maasta tekemilläni puisilla kannattimilla. Halusin puomeja irti maasta, jotta Platina saisi hieman jumpattua itseään ja opeteltua jalkojen nostelua. Kameran jalustaksi pyörittelin tynnyrin niin, että se oli aika lähellä puomeja, mutta ei kuitenkaan keskiympyrän uralla.

Kuvat eivät nyt ole kovinkaan kummoisia, sillä yksin on hieman hankala ottaa ratsastuskuvia :)

Aloitin tietenkin alkukäynneistä, jotka suoritin kiertäen kenttää ympäri pari kertaa. Kenttä oli kuivunut todella paljon eilisistä ja tämän päiväisistä sateista. Kentän kuivumisen salaisuutena on hyvä salaojitus. Jotkut kohdat olivat vielä hieman märkiä, mutta eivät ihan kamalaa kuravelliä. Pahin kohta kentällä oli ehkä portinpääty, sillä se on ilmeisesti hieman alempana kuin metsänpääty, joten loogisesti se kuivuu hieman hitaammin.

Ennen ravailemisen aloittamista siirryin hetkeksi kävelmään keskiympyrälle. Ravissa Platina liikkui aika kivasti, tosin taipuminen oli aluksihankalaa aluksi. Ravailin pari kierrosta keskittyen extra tarkasti taipumiseen ja aloin sitten tekemään siirtymisiä. 

Platina siirtyi käyntiin yllättävän sujuvasti, kun pidätti vain istunnalla ja kädellä, mutta jos erehdyin sanomaan "prrt" ruuna teki aivan järkyttävän töksähdyksen käyntiin. Aluksi Platina oli todella tahmea siirtymään raviin, mutta parin toiston jälkeen se rupesi reipastumaan ja moottori alkoi heräilemään. Kohta allani liikkui jo aika reipas hevonen. 

Kun olin tehnyt tarpeeksi käynti-ravi-käynti siirtymisiä, otin käynnin tilalle pysähdyksen. Platina hoksasi aika nopesti jutun ja teki hienot pysähdykset. Raviin siirtymisessä tulikin sitten aina pari askelta käyntiä, mutta sen sallin Platinalta, kun eihän tässä missän koulukilpailuissa olla! Lopulta Platina oli todella herkkä pysähtymään ja se tarjosi jopa peruutusta, joten lopetin pysähdysten harjoittelun siihen, jotta saisin pidettyä Platinan ennen laukkaamista rauhallisena ja tyytyväisenä.

Taktikointi kannatti, sillä Platina oli todella, siis oikeasti todella rento laukassa. Ainakin vasemmassa laukassa se oikein pärskähteli ja meni kaunista, rauhallista laukkaa. Kun koetin siirtyä raviin, sai oikeasti pyytää hevosta äänellä, jotta laukkaaminen loppuisi. Olin super tyytyväinen Platinaan! Oikeaan, eli Platinalle vaikeampaan suuntaan laukat onnistuivat myöskin hyvin, tosin ruuna ei ollut yhtä rento kuin toiseen suuntaan. Tämä selitettäköön sillä, että oikeaan kierrokseen laukkaaminen on vain vielä niin paljon enemmän keskittymistä vaativaa puuhaa, ettei ihan vielä täysinäistä rentoutta olla löydetty. Platina oli kuitenkin todella kivan tuntuinen ja laukkakin nousi ilman mitään protestointeja tai kiukutteluita.


Laukkaamisen jälkeen annoin Platinan hengähtää hetken, jonka jälkeen kävin näyttämässä puomit ruunalle. Se käveli isoin askelin puomien ylitse kopauttamatta yhtäkään. Seuraavan kerran tulimmekin puomit jo ravissa. Platina oli selvästi innostunut, sillä se kiihdytteli vauhtiaan kun käänsin sen puomeja kohti. Puomeilla askel kohosi korkealle ja keskittyminen tuli tärkeämmäksi. Platina ravasi puomien yli kuin sen jalat olisi olleet jousitetut, se ei myöskään kopaissut puomiin kuin pari kertaa, joka on Platinalle iso saavutus. Kävellessä se saattaa kompuroida ihan ilman syytä, mutta puomeilla jopa keskitytäänkin nostelemaan jalkoja. 

En tullut puomeja kovinkaan montaa kertaa, sillä kuten jo kerroin aikaisemmin, oli aika hieman rajallinen, sillä kentälle oli tulossa yksi tallin ajo-opetettavista varsoista. Sain kuitenkin ratsastettua hyvän tovin, noin puoli tuntia. Loppukäyntien jälkeen irroitin Platinan suitsista ohjat ja annoin sen mennä kentän laidalle syömään ruohoa sen ajaksi kun kannoin puomit ja vieritin tynnyrin paikalleen. 

Tämän tehtyäni lähdinkin tyytyväisen hevosen kanssa talliin.

PS. Sidepullit toimivat muuten tosi hyvin. Ne eivät yhtään pyörineet päässä ja hevonenkin kuunteli pidätteitä. Nämä jäävät käyttöön!

PPS. Kannattaa seurata meitä instagramissa, sillä ainakin koetan päivitellä päivän heppailuita instastoryyn.

Video:2 kommenttia:

 1. Tosi kiva video! Postaus oli mielenkiintoinen ja sitä oli kiva lukea, vaikka ratsastuskuvia ei ollutkaan. Kiva, että sidepullit toimivat Platinalla hyvin!

  viisiaskellajia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit videosta, sillä koetinkin tehdä siitä suht. lyhyen ja simppelin :D ja hyvä, että postaus ei ollut kuvien puutteessa tylsä. Olen kyllä itsekin tyytyväinen Platinan toimimiseen sidepulleilla :)

   Poista