lauantai 30. syyskuuta 2017

Laukaten

Vihdoin sain kuvia kaulanarulla laukkailusta! Otimme tämän uuden askeleen pari viikkoa sitten, kun Platina tarjosi ihan itse laukkaa kaulanarulla ratsastessani. Sillä ratsastuskerralla otimmekin laukkannostoja pari ja rupesimme seuraavillakin kerroilla laukkaa treenaamaan. Nyt Platina laukkaakin yllättävän hyvin ja se on muuttunut rennommaksi kun vertaa vaikka kuukauden takaisiin laukkapätkiin.


Ennen minun ratsastustani oli Platina saanut liikuntaa jo tunnin verran, kun se oli ollut tuntiratsun hommissa. Tunnin jälkeen vaihdoin omat vaatteeni, sillä en halunnut seistä kentällä opettamassa ratsastusvaatteissa, koska niissä olisi tullut kylmä. Vaatteiden vaihdon lisäksi laitoin Platinalle kaulanarun. Otin siltä myös suitset pois ja puin sille riimun. 

En ihan extemporena lähtenyt ratsastamaan kentälle ilman suitsia, vain Eija talutti (lue: käveli vieressä ja piti pinsettiotteella narun päästä kiinni) meidät kentälle, jossa hän sitten otti riimun pois Platinan päästä. Aloitin ravaamisen miltein heti ja ravasin parit ympyrät tarkistaakseni kontrollin määrän. Platina oli oikein mukavan tuntuinen ja se kääntyi helposti ympyröille ja kuunteli kaikkia ohjeita tarkasti.Aloitin laukkaamisen helpommasta suunnasta, mikä on Platinalla vasen kierros. Ohjasin Platinan päätyympyrälle ja annoin laukkapohkeet. Laukka nousi loistavasti ja jatkuikin aika hyvin eteenpäin. Pari kertaa Platina taisi hieman hidastella ja laukka muuttui enemmän ravia muistuttavaksi, mutta tämänkin sain helposti korjattua viemällä hevosta eteen. Voittekin tiirailla tätä postauksen ihan lopussa olevasta videosta! 

Oma istuntani nyt oli mitä oli, sillä sain pari kertaa laittaa ulkopohjetta aika voimakkaasti taakse, jotta laukka pysyisi. Ei nyt kuitenkaan keskitytä siihen, vain ihaillaan timanttista hevosta. Siirryimme vielä laukkaamaan vasempaan kierrokseen keskiympyrälle. Keskiympyrällä ongelma on ollut uralle ajautuminen, varsinkin kun turpa on kohti porttia. Jouduinkin pitämään raippaa ulkokädessäni, mutta en loppupelissä tarvinnutkaan sitä vahvistamaan ohjausta. Ehkä raipan läsnäolo auttoi Platinaa pysymään ympyrän uralla. 

Itse laukkaaminen sujui hyvin ympyrällä. Parilla ensimmäisellä laukalla Platina ei olisi millään halunnut mennä koko kierrosta, vain pelkästään puolikkaan ympyrän, mutta lopulta kannustukseni avulla sain sen menemään oikein hienosti ympyrän ympäri.


Toinen niin tosissaan <3

Vaihdoimmekin sitten isojen kehujen ja taputusten kautta suunnan oikeaan. Valmistauduin jo heti olemaan napakka, sillä Platinalle on haastavampaa laukata oikeaan kierrokseen, joten se saattaa aluksi kiukutella hieman. Kuten olin arvellutkin, ruuna oli laukassa aika happamalla naamalla ja ensimmäisissä nostoissa häntä pyöri ja se hieman vilkuili silmäkulmastaan minua kuin kysyen: "Ootko sä nyt ihan tosissasi?". 

Kun vastasin kiukutteluun uusilla laukkapohkeilla rupesi homma sujumaan ja sainkin tosi kivat laukat Platinalta. Se meni oikein nätisti pari kierrosta putkeen kyselemättä hidastamisesta tai venkoilematta muuta.

Platinaa vähän kiukutti (tähän itkunauruhymiö, vaikka muut bloggaajat sanovat, ettei hymiöitä käytetä teksteissä)


Vaihdoimme taas parit laukat päätyympyrällä otettuamme työskentelemään keskiympyrälle. Siellä Platina kyseenalaisti apuni uudestaan, mutta kun itse rauhoituin selässä ja olin napakkana, ei Platina jaksanutkaan hirveästi vastustella. 

Huomasin pian, että Platina kaatuu oikeassa kierroksessa todella paljon sisälle pienentäen ympyrää aika reippaasti, joten siirsin raipan sisäkäteeni. Tämä auttoi Platinaa pysymään ympyrän uralla ja samalla suoristuin itsekin hieman. Kuvista kylläkin huomaa, että olen edelleen todella vino, mutta jos istuisin ihan suorassa, ei sisäjalustin pysyisi jalassa (note to self: treenaa suoruutta). Vinoudestamme huolimatta laukat sujuivat oikein mainoisti, emmekä menneetkään kuin pari kunnollista laukkapatkää, kunnes siirsi hevosen käyntiin. Rapsuttelin ja kehuin Platiniumia paljon, kun se oli ollut niin hieno. 

Lopuksi ratsastin talliin ensimmäistä kertaa pelkällä kaulanarulla, eikä Platina vängennyt minnekään. On se vain ihan huippu!
 

Video:4 kommenttia:

 1. Olipa kiva postaus! Tämäkin kirjoitettu loistavasti niin kuin aina. Kuvat olivat tosi kivoja, varsinkin tuo kolmanneksi viimeinen, jossa Platina haukoittelee ja sinä naurat :D Teillä näytti olevan hauskaa, ja platina handlasi homman hyvin!

  viisiaskellajia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentistasi! Kiva, kun tykkäsit tekstistä, sitä kirjoittaessakin tuntui hyvältä :D Kuvat ovat taas kerran Eijan käsialaa, välitän kehut hänelle! Hauskaa oli kyllä ja hevonen oli ihan uskomaton :)

   Poista