lauantai 10. kesäkuuta 2017

Tee se itse: Matkaratsastussuitset


Tämä postaus on tehty yhteistyössä Antassun kanssa.

Antassu, mikä se on? Tämä kysymys varmastikin kävi mielessäsi avatessasi tämän postauksen, joten voisin hieman kertoa Antassusta. Antassu on suomalainen yritys, jonka pääpaino on tarjota koiraharrastajille tuotteita esimerkiksi pantojen tekoon. Antassussa on kuitenkin paljon tuotteita, joista voi tehdä tavaroita myös hevosille tai muille kotieläimille. Esimerkiksi paracord-narusta voi tehdä hevoselle kauniin värisen naruriimun ja grip-nauhasta voi tehdä kirkkaan väriset ohjat, jotka eivät luista käsissä. Ohjista voi tehdä pikalukko-ohjat lisäämällä niiden päihin BGB-haat. Antassun tiedän myöskin olevan suosittu monien keppihevosharrastajien keskuudessa.

Pidän Antassusta sen kattavan valikoiman lisäksi sen takia, että hinnat ovat halvat ja toimitusajat lyhyet. Aiemmin tilaamani paketit ovat saapuneet todella nopeasti 2-5 päivässä. Lisäksi paketin saa halutessaan toimitetuksi omaan postilaatikkoon, eikä tarvitse lähteä hakemaan pakettia postista. Tämä on mielestäni aivan mahtavaa!

Kannattaa käydä kurkkaamassa Antassun instagram-tiliä, sekä facebook-sivuja! Sieltä löytyy alekoodeja, arvontoja ja muuta informaatiota.Tarkemmin voisin kertoa yhdestä tuotteesta, Bio Thane-nauhasta. Bio Thane-nauha näyttää ja tuntuu nahalta, mutta se ei vaadi säännöllistä huoltoa. Se on lujaa, mutta taipuisaa ja se hylkii likaa ja hikeä. Nauha ei jähmety kovalla pakkasella vaan pysyy taipuisana, eikä se myöskään haperru tai kuivu vanhetessaan kuten nahka. Bio Thane nauhan ydin on nylonia, joka on päällystetty vinyylillä. Nauhaa saa erilaisissa kirkkaissa väreissä, esimerkiksi sinisessä. Se on vaaratilanteessa helppo katkaista.

Minä sain omassa yhteistyöpaketissani tarvikkeet matkaratsastussuitsien tekoon. Paketti saapui viime viikolla ja olenkin ähertänyt suitsien parissa siitä lähtien. Teon lomassa piti miettiä, että mistä työvaiheista otan kuvat ja miten suitset teen, netistä kun ei mitään selkeitä ohjeita löytynyt. Lopulta suitset kuitenkin olivat edessäni hienon näköisinä ja valmiina käyttöön. Kuinka sitten tehdä omat matkaratsastussuitset?

 Suitsiin tarvitset:
-8 metriä BioThane-nauhaa, 20mm
-6 Pantasolkea, 20mm (mieti mihin kaikkiin kohtiin haluat säädöt ja mieti solkien määrä sen mukaan)
-2 Ruotsalaista hakaa, 20mm 
-2 Riimusolkea, 25mm
 -2 D-rengasta, 20mm 
 -1 O-rengas, 25mm
 -21 Strassia (omavalintainen, otsapantaan)


Ohje:
1. Ota mitat hevosesi päästä. Mittaa ensin niskan takaa turpahihnan kohdalle. Tämä niskamitta jaetaan poskihihnoiksi(ei tule säätövaraa) ja itse niskahihnaksi, johon tulee kummallekin puolelle säätövarat (eli turpahihnasta niskan kautta turpahihnaan tuleva mitta jaetaan kolmeen osaan; kahteen poskihihnaan ja yhteen niskahihnaan).

Jostakin hieman silmän alapuolelta suupieleen mitataan lenkki, joka tulee kiinni kuolaimeen. Tämä silmän alta suupieleen tuleva mitta kerrotaan kahdella ja siihen lisätään pienet säätövarat.

Leukahihna mitataan niin, että mittanauha kiertää hevosen niskan takaa sen kaulan ympäri. Lisää tähänkin säätövarat.

Turpahihnan kaikkien 3 osien pituudet mittasin riimusta. Kannattaa tehdä turpaosasta säädettävä.

Otsapanna pituuden voi mitata hevosen otsasta tai sen tämänhetkisestä otsapannasta, muista lisätä mittoihin taitokset otsapannan päissä.

Leukahihnan ja turpaosan metallirinkulan välille tulevan nauhan pituuden voit mitata hevosen riimusta.

Varaa nauhaa myös lenkkeihin, johon säädöistä "yli jääneet" hihnat tulevat ja niskaan tulevalle pienelle lenkille, joka pitää niskahihnan ja leukahihnan yhdessä, sekä kahdelle pienelle lenkille, jotka tulevat poskihihnoihin kiinni ja joidenka virka on  yhdistää kuolainlenkit suitsiin kiinni.

 Huomioi mitoissa taitokset ja säätövarat. 

2. Leikkaa kaikki nauhat poikki ja tee säädettävien hihnojen päistä (se pää joka menee soljen läpi) V- tai U-muotoiset.
3. Ompele nauhojen reunat ompelukoneella. Kannatan joko mustaa tai valkoista lankaa, sillä itse ainakin  pidän siitä, että ompelukohdat näkyvät. Muista peruutukset alussa ja lopussa.

4. Tässä vaiheessa voit koota suitset valmiiksi nuppineulojen avulla. Kannattaa katsoa mallia vaikka yllä olevista kuvista.


5. Ompele kaikki metalliosat ja nauhat kiinni toisiinsa. Ompele huolellisesti, monta kertaa, jotta suitset kestävät.

 Minä aloitin riimun turpaosan teosta. Se koostuu kolmesta osasta; turpaosan alle tulee kaksi nauhan pätkää, jotka kiinnittyvät toisesta päästä metallirenkaaseen turvan alla ja toisesta päästä riimusolkeen. Edestäpäin katsottuna oikeaan riimusolkeen tulee kiinni turpaosan soljellinen nauha ja toiseen nauha, jossa on reiät.

Poskihihnan toinen pää tulee kiinni riimusolkeen ja toiseen päähän tulee solki. Muista, että poskihihnoja on kaksi. Aivan poskihihnojen solkien alle tulee lenkit, jotka kiinnittävät D-lenkit suitsiin. (D-lenkkeihin tulee kuolainlenkki kiinni.)

Tee niskahihnan kumpaankin päähän reikiä nahkapaskalla. Kannattaa tehdä riittävän monta reikää, jotta säätövara varmasti riittää. Älä kuitenkaan tee koko hihnan matkalta, vaan niin, että reijät loppuvat viimeistään siinä kohtaa, missä on otsapanta!

Leukahihnan toiseen päähän tulee kiinni solki ja toiseen tulee säätöreijät.

Leukahihnan ja turpaosan välillä olevan hihnan toinen pää tulee hevosen turpaosan alla olevan rinkulaan ja toiseen tehdään lenkki, josta leukahihna mahtuu lävitse.

Kuolainlenkin toiseen päähän tulee solki ja toiseen päähän säätöreijät. Kuolainlenkkiin tulee myös pujottaa haka, jolla kuolainlenkin saa kiinni suitsiin.

6. Viimeistele suitset leikkaamalla ylimääräiset langanpätkät pois ja kokoa ne. Taas voit katsoa mallia kuvista.

7. Sovita suitsia hevosen päähän. Minä jouduin vielä hieman pienentämän omiani, mutta parempi se kuin, että suitset olisivat liian pienet.

8. Suitset ovat valmiit käyttöön!


Ajattelin aloittaa tällä postauksella Tee se itse -postaussarjan, jossa tehdään hevosiin liittyviä tavaroita. Seuraavassa osassa tehdään pari otsapantaa, muun muassa näissä tekemissäni matkaratsastussuitsissa kiinni ollut strassiotsapanta. Kommentteihin voi myös ehdottaa jotakin, mitä voisin tässä postaussarjassa tehdä.

21.30 Edit: Tein ohjeista paremmat :)

12 kommenttia:

 1. Ompelitko ihan normaalilla ompelukoneella? Ja millaisella neulalla? Tosi hienot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ompelin ihan normaalilla, oikeastaan jo aika vanhalla ompelukoneella. Käytin neuloina (joo, monta meni poikki, mutta se oli ihan oma syyni) numeron 90 ja 100 neuloja.

   Poista
 2. Tosi kivan näköistä jälkeä tuli!

  VastaaPoista
 3. Onpa tosi hienot suitset! Väri sopii Platiniumille tosi hyvin!

  VastaaPoista
 4. Itse olisin kaivannut hieman parempia ohjeistuksia eri vaiheisiin ja juuri mitä kaikkia osia matkaratsastussuitsiin oikein tuleekaan! Mutta oikein kiva postaus ja odotankin innolla mitä kaikkea muuta hienoa saat aikaiseksi :)
  Olisi kiva saada ohjeet juuri naruriimujen tekoon ja itseasiassa kaikki käy mitä vain keksit itse tehdä! Loppuun voisit vielä lisätä, että paljon tuleekaan hintaa itse tehdyille ja verrata sitä kauppojen hintoihin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta! Korjailin nyt ohjeita selkeämmiksi :) Naruriimun voisikin tehdä ja näin nopealla googlettelulla siitä löytyykin ihan hyvä video, mistä voin katsoa mallia, sillä kuvia katsomalla naruriimun teko olisi mission impossible :D Lisäilen tuon hinta-arvion muihin postauksiin.

   Poista
 5. No olipas kyllä nyt heikot ohjeet. Ei oikein saanut mitään irti

  VastaaPoista
 6. Noilla ohjeilla on kyllä paha alkaa suitsia väsäämään, kun et kertonut mitä osia ommellaan mihinkin kiinni... Varsinkin kun kyseessä on matkaratsastussuitset, ei normaaleista voi ottaa mallia niihin osiin millä kuolain kiinnitetään muihin suitsiin.
  Suosittelisin lisäämään paremmat ohjeet postaukseen, niin tästä olisi oikeasti apuakin! :)

  Haluaisin myös kuulla onko nauhojen reunoihin pakko tehdä ompeleet (kohta 3), jos on niin miksi/mihin ompeleet vaikuttaa?

  http://anselminaskeleet.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ohjeet olivat huonot. Nyt kuitenkin korjailin niitä :D

   Mielestäni näyttää kivemmalta, jos nauhojen reunat ovat ommellut, ja tällöin esimerkiksi taitoksien ompelukohdat "häivyttyvät" sutsiin paremmin, eivätkä hyppää sieltä silmiin. Toki nauhojen reunojen ompelun voi jättää välistä.
   Se on oikeastaan makukysymys, sillä en ainakaan usko, että nauha pystyy purkaantumaan muuta kuin päistä, jossa nauhan sisällä oleva nylon voi ruveta purkaantumaan, mutta nauhojen päät voi tietenkin sitten sulattaa.

   Poista